Celiakia i nie tylko, czyli skutki spożywania glutenu


 Celiakia – Rzeszów, badanie na nietolerancje glutenu. 

Celiakia i nie tylko, czyli skutki spożywania glutenu

Coraz częściej słyszy się o tym, iż gluten  (czyli białko znajdujące się w zbożach) może powodować niepożądany skutek w postaci celiakii. Jest to choroba, w której kosmki jelitowe pacjenta zanikają, w związku z czym pojawiają się takie dolegliwości, jak choćby biegunki czy wycieńczenie organizmu. Lecz niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, iż owo białko powodować może także szereg innych, coraz powszechniej występujących dolegliwości – choć (nie wiedzieć, czemu) o celiakii mówi się najwięcej.

Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez spożycia chrupiącego pieczywa – chociażby w formie podawanych w roli śniadania kanapek. Zapominamy jednak, iż tego typu dieta może przynieść nam wiele szkód. Jakie zatem niepożądane skutki dla naszego organizmu może powodować gluten?

Wspomnieć warto, iż wiele osób po odstawieniu glutenu przestało borykać się z problemem podwyższonego poziomu cholesterolu oraz obniżenia gęstości kości przy osteoporozie. Specjaliści podkreślają także, iż gluten jest nieodpowiedni w przypadku osób zmagających się z cukrzycą. Pojawiają się również głosy, że białko to może przyczyniać się do powstania nowotworów, lecz póki co teoria nie została odpowiednio poparta naukowo, być może niebawem pojawią się wyniki tego typu badań.

Zauważono także, iż składnik ten nasila stany zapalne w organizmie. Mówimy tu zarówno o chorobach skóry, jak i gardła, żołądka czy przełyku. Dopiero całkowite odstawienie produktów zawierających owo białko pozwoliło wielu pacjentom uporać się z dolegliwościami, które do tej pory opierały się leczeniu.

Coraz powszechniej występującym objawem spożywania tego białka są również problemy ze stawami – i to dotykające nie tylko osoby starsze. Bóle stawowe czy reumatyczne to dziś częsty problem, jednak wielu pacjentów nie łączy ich pojawienia się ze spożywaniem produktów zbożowych, a stanowi ono częstą przyczynę tych dolegliwości.

Jak już wspomnieliśmy, w obiegowej opinii to celiakia jest głównym rezultatem wybierania produktów z glutenem. Jednak to nieprawda, pacjenci cierpiący na tę dolegliwość stanowią jedynie nieco ponad dziesięć procent wszystkich tych, którzy po spożyciu owego białka mają problemy ze zdrowiem. Podkreślić warto, iż odstawienie pieczywa oraz innych produktów zawierających ów składnik bardzo często wiąże się także ze znaczną poprawą stanu umysłu i koncentracji. Znika zmęczenie, rozkojarzenie, senność w ciągu dnia. Mózg zaś zaczyna pracować na najwyższych obrotach.

Jeśli zatem podejrzewamy, że i nas dotknął problem zanikania kosmków jelitowych lub inne dolegliwości, które łączyć możemy ze spożywaniem produktów zbożowych, powinniśmy czym prędzej poddać się odpowiedniej diagnostyce. Specjaliści polecają w tym przypadku badanie biorezonansowe o nazwie Test Obciążeń Mora. Polega ono na badaniu częstotliwości bioelektrycznych. Ten sposób pozwala szybko i skutecznie sprawdzić, czy powinniśmy odstawić wszelkie produkty zawierające szkodliwe dla nas białko. Zauważmy, iż w dzisiejszych czasach mamy do wyboru ogromny wybór produktów spożywczych, zatem w razie potrzeby bez trudu znajdziemy dla siebie odpowiednie zamienniki i przestać borykać się z szeregiem niepożądanych objawów. Podkreślmy, iż celiakia to tylko jeden z nich, wszak w grę wchodzi także obniżony poziom koncentracji, kłopoty ze stawami, osteoporozą czy zbyt wysokim poziomem cholesterolu.

Celiakia Nietolerancja pokarmowa Rzeszów

Celiakia Nietolerancja pokarmowa Rzeszów

 

Ciekawy film na temat problemu nietolerancji pokarmowej.