Lista alergenów


LISTA ALERGENÓW – ODCZULANIE RZESZÓW

ALERGENY GŁÓWNE
Amalgamat, Cukier biały, Drożdże, Gluten (jęczmień), Gluten (pszenica), Histamina, Jajo kurze białko, Jajo kurze żółtko, Lateks, Mleko krowie, Papierosy, Pszenica, Żyto

PRODUKTY MLECZNE
Bifidus, Camembert, Jogurt, Kefir, Kwaśne mleko, Maślanka, Mleko kozie, Mleko skondensowane,Ser owczy, Ser żółty miękki, Ser żółty twardy, Śmietana, Twaróg

ZBOŻA
Gliadyna, Gluten, Gryka, Jęczmień, Kukurydza, Mąka biała, Orkisz, Owies, Płatki pszenne, Płatki owsiane, Płatki śniadaniowe, Proso, Ryż biały, Skrobia pszenna

OWOCE
Ananas Banan Brzoskwinia Cytryna, Czarna jagoda Daktyl Figa Grejpfrut, Gruszka Jabłko Jeżyna Kiwi, Malina Mandarynka Mango Melon, Morela Nektarynka Papaja Pomarańcza, Porzeczka Rodzynki Śliwka Truskawka, Winogrona Wiśnia

WARZYWA
Awokado, Brokuł, Brukselka, Buraki czerwone, Cebula, Cukinia Fasola biała Fasolka zielona, Groch żółty, Groszek zielony Kalafior Kalarepa, Kapusta czerwona Kapusta kiszona Kapusta włoska Kartofel, Koper włoski sałatkowy Marchew Oberżyna Ogórek, Papryka Peperoni Pomidory Por, Rzodkiew Rzodkiewka Sałata liściasta Seler, Soczewica Szparagi Szpinak

MIĘSO
Cielęcina Jagnięcina Mięso indycze Mięso królicze, Mięso kurze Wieprzowina Wołowina

RYBY
Dorsz Flądra Homar KałamarnicaKarp Krab Łosoś Małż jadalny Pstrąg Rak rzeczny Sandacz Sardynka, Sola Szczupak Tuńczyk Węgorz

NAPOJE
Alkohole: Koniak, Piwo bezalkoholowe, Piwo bezalkoholowe, Piwo Export , Piwo Export (Riegeler), Piwo Pils, Piwo pszeniczne ciemne, Piwo pszeniczne jasne , Rum, Sekt, Whisky, Wino białe, Wino czerwone
Bezalkoholowe: Coca Cola Cola light Fanta Isostar , Kawa Eduscho (Gala Nr 1) Kawa Espresso Kawa Hag Kawa Jacobs (Krönung), Kawa Néscafé Kawa Onko S Kawa Tchibo (Beste Bohne) Kakao, Kawa Cafino Cereal Kawa Demeter Kawa zbożowa Pepsi Cola , Red Bull Sprite
Herbaty: Herbata czarna, Herbata miętowa, Herbata rumiankowa, Herbata z melisy cytrynowej,Herbata z dzikiej róży, Herbata z kopru włoskiego, Herbata z kwiatów lipy, Herbata z werbeny, Herbata z ziela dziurawca, Herbata zielona Yerba-mate,

PRZYPRAWY I ZIOŁA
Anyż, Bazylia, Cenovis, Curry, Cynamon, Cząber, Czosnek, Estragon, Gałka muszkatołowa, Glutaminian , Goździki Herbamare Imbir Ketchup Kminek Kolendra Koper Kostka rosołowa Liść laurowy Maggi Majeranek Musztarda Oregano Owoc jałowca Papryka przyprawowa Pieprz Pieprz Cayenne Pietruszka Rozmaryn Sos Tabasco Sól Sól morska Sól ziołowa Szafran Szałwia Szczypiorek, Trocomare Trybula Tymianek Wanilia

SUBSTANCJE SŁODZĄCE
Aspartam, Cukier brązowy z buraka cukrowego , Cukier mlekowy (Laktoza), Cukier trzcinowy, Cukry proste Cyklamat, Czekolada, Czekolada w proszku , Fruktoza, Ksylit, Mannitol, Mannit, Miód pszczeli , Nektar gruszkowy, Nektar jabłkowy, Palatynoza, Sacharyna, Sorbit, Syrop klonowy

OLEJE/OCET
Frytura, Ocet jabłkowy, Ocet owocowy, Ocet winny, Olej krotoszowy (z ostu), Olej rzepakowy , Olej słonecznikowy Olej z orzeszków ziemnych, Oliwa z oliwek, Owoce oleiste, Mak, Migdały, Nasiona lnu, Orzech kokosowy, Orzech laskowy, Orzech pekane, Orzech włoski, Orzeszki pistacjowe, Orzeszki ziemne, Paraorzech, Pestki dyni , Pestki słonecznika, Ziarno kakao, Ziarno sezamu

TŁUSZCZE DO SMAROWANIA
Tłuszcz do smażenia (kokosowy), Masło

PRODUKTY SOJOWE
Ziarno soi, Granulat sojowy, Mleko sojowe, Sos sojowy ,Tofu

GRZYBY
Borowik, Pieczarki, Smardz, Boczniak, Kurka, Shitake ,Trufle

PYŁKI
Amarantus, Ambrozja, Aster, Babka pospolita , Bez czarny, Bez lilak Brzoza Buk (buk czerwony) , Bylica, pospolita Chmiel Chryzantema Dalia , Dąb Grab Grochodrzew (akacja fałszywa) , Grzebnica pospolita , Jaśmin fałszywy Jesion Kasztan czerwony Klon , Kłosówka wełnista, Komosa biała, Kostrzewa, Kostrzewa łąkowa, Kukurydza, Jęczmień, Leszczyna , Lipa , Lucerna, Margeretka, Mietliczka, Mniszek, Nawłoć Olcha Owies Perz, Platan Pokrzywa Psi ząb palczasty, trawa Pszenica,Rzepak Sosna Stokłosa Świerk, Szczaw dziki, Szklaniczka, Tomka pachnąca, Topola, Trzcina, Tymotka łąkowa, Wiąz, Wiechlina łąkowa, Wiechlina, Wierzba, Wyczyniec łąkowy, Życica pospolita (Raygras angielski), Żyto, Żyźnica wyniosła, Grzebienica Pyłki kwiatowe

EPITELIA
Chomik Gęś Jad osy (Vespa vulgaris) Kaczka, Koń Kot Koza Królik, Kura Mysz Papużka falista Pies, Pszczoła miodna (Apis mellifera), Roztocza 1 (Dermatophagoides farinae), Roztocza 2 (Dermatophagoides pteronyssinus), Świnka morska, Szczeć świńska Szczur Wełna owcza Wielbłąd , Wół

ROZTOCZA
Kurz domowy, Kurz mączny, Osa, Pszczoła

PLEŚNIE
Alternaria alternata ,Alternaria tenius, Aspergillus fumigates, Aspergillus niger, Botrytis cinerea, Candida albicans, Chaetomium globosum, Cladosporium herbarum , Curvularia lunata fulvum Cladosporium Fusarium moniliforme Fusarium roseum, Fusarium sp. Helminthosporium halodes herbarum , Cladosporium, Microsporum canis, Mucor mucedo, Mucor racemosus, Neurospora sitophila, Penicillium expansum, Penicillium notatum, Phoma betae, Pullularia pullulans, Rhizopus nigricans, Rhodotolura rubra, Saccharomyces cerevisiae, Serpula lacrymans, Sporothrix schenkii, Trichophyton mentagrophytes ,Trichophyton rubrum, Ustilago tritici,

METALE CIĘŻKIE
Kadm, Ołów, Rtęć, Arsen, Aluminium

 

Lista alergenów

Lista alergenów