Negatywny wpływ cukru


Negatywny wpływ cukru na organizm człowieka

Cukier – destrukcja dla naszego organizmu

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że  cukier ma bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie. Duże stężenie cukru znajdziemy w drożdżówkach, batonikach, czekoladzie, wafelkach, kolorowych napojach itd.

Destruktywny wpływ cukru na nasze zdrowie jest mało widoczny (rozciąga się w czasie), lecz znaczący.

Na zachodzie cukier został wpisany do księgi niebezpiecznych produktów plasując się na drugim miejscu, zaraz pod narkotykach. Dlaczego?

1. Cukier powoduje otłuszczenie organizmu.Jest bardzo kaloryczny, wiec również tuczący. Jak wiadomo, cukry obok tłuszczów są głównym źródłem energii dla naszego organizmu, jednak wystarczającą ich ilość znajdziemy w owocach i warzywach. Gdy spożywamy za dużo produktów pełnych cukru odkłada się on w naszym ciele w postaci tłuszczu. Takie menu połączone z brakiem aktywności fizycznej to tylko jeden krok do cukrzycy, zawału i innych chorób cywilizacyjnych.

2. Cukier działa negatywnie na mózg. Dieta bogata w cukier, powoduje skłonności do depresji, zaburzeń snu, stresu i zmęczenia. Cukier ma więc negatywny wpływ na naszą psychikę. Niestety jest także bardzo uzależniający- im więcej słodyczy jemy tym częściej mamy na nie ochotę.

3. Powoduje osłabienie układu odpornościowego. Może on zmniejszyć ilość minerałów i witamin w organizmie, prowadzić do niedoborów białek.

A oto kilka pozostałych dowodów negatywnego wpływu cukru na nasz organizm:

  • przyspiesza procesy starzenia się
  • podnosi stężenie trójglicerydów
  • obniża reakcję obronną na infekcje bakteryjne
  • daje podłoże do rozwoju drożdży i grzybów (candida), pasożytów (owsiki, glista ludzka itd..)
  • powoduje próchnicę
  • może spowodować uszkodzenie nerek
  • zmniejsza stężenie dobrych lipoprotein HDL
  • prowadzi do niedoboru chromu.
  • ułatwia wystąpienie raka piersi, jajników, jelit, prostaty i odbytu.
  • zwiększa poziom glukozy i insuliny na czczo
  • powoduje niedobory miedzi.
  • zaburza wchłanianie wapnia i magnezu.
  • osłabia wzrok.

Dzieci pochłaniają ogromne ilości ciastek, lodów, czekolady i tyją w przerażającym tempie. Słodkie i kolorowe łakocie są przyczyną alergii, astmy i nadpobudliwości.

Producenci żywności przekonują rodziców, że cukierki wzbogacone witaminami zapewnia odporność naszym dzieciom, a zjedzenie batonika mlecznego wzmocni kości.

Nie dajmy się zwariować, wybierajmy zdrowie a nie złudzenie o nim.

Zapraszamy do Gabinetu Medica Futurum w Rzeszowie, nasi diagności podpowiedzą Państwu jak zdrowo się odżywiać. Udzielą porad jak w prawidłowy sposób utrzymać

YOUTUBE – CUKIER ZABIJA – KLIKNIJ

Negatywny wpływ cukru

Negatywny wpływ cukru