Problemy trawienne – skąd się biorą?


Problemy trawienne – skąd się biorą?

Głównym sprawcą problemów trawiennych jest ciężkostrawne białko
Jednym z najtrudniejszych do strawienia rodzajów białka jest to, które znajduje się w pieczywie, czyli tak zwany gluten. Za sprawą zmian sposobu produkcji pieczywa w ciągu ostatnich pięćdziesięciu lat poziom zawartego w nim glutenu wzrósł dramatycznie. Dotyczy to przede wszystkim pieczywa białego. Nic zatem dziwnego, że coraz więcej osób odkrywa, że są uczulone na pszenicę.

Problem polega na tym, że kiedy cierpisz na alergię pokarmową np. na białko zbożowe ( gluten ) – jelita reagują jeszcze gwałtowniej, powodując powstawanie większych ilości śluzu, co wywołuje szybsze zatrucie organizmu.

Pamiętaj, pszenica znajduje się praktycznie w każdym wypieku, w każdym gotowym posiłku i – oczywiście – w pieczywie. Młodzi ludzie spożywający duże ilości fast foodów i gotowych dań narażają się zatem na zwiększone ryzyko zatrucia i zaśluzienia organizmu.

Z czasem nadmiar białego pieczywa, ciasta i burgerów może osłabić system odpornościowy w obrębie błon śluzowych jelit, narażając organizm na drożdżycę i inne poważne schorzenia. Warto pamiętać, że zanim wystąpią pierwsze symptomy tych chorób, zatruwanie układu trawiennego trwa całymi latami!

Nie dziwi więc, że spożywanie dużych ilości białka ma ścisły związek z rakiem jelit.

Typowe objawy nadwrażliwości na gluten:

• mdłości,
• skurcze,
• wzdęcia,
• zmęczenie,
• kłopoty z gardłem,
• pocenie się,
• podrażnienia skóry,
• trądzik,
• wypryski,
• migrena,
• apatia,
• depresja,
• lęki i paranoja.

Białko mleka także jest ciężkostrawne – podobnie jak białko zbożowe (gluten) – toteż wszelkiego rodzaju napoje określane jako milk-shake mogą być przyczyną formowania się śluzu i powstawania w jelitach toksycznego środowiska. A fakt, iż wiele osób nie toleruje laktozy, całą sprawę tylko pogarsza. Jeśli Twój organizm nie wytwarza enzymu rozkładającego laktozę znajdującą się w mleku (a jest to przypadłość dość powszechna), powstaje kolejny czynnik stymulujący nawarstwianie się śluzu i toksyn.

Białko zwierzęce spożywane w nadmiarze i niewłaściwie rozdrobnione w przewodzie pokarmowym jest również ciężkostrawne. Jeśli nie pogryziesz dość dobrze mięsa, to do jelita cienkiego trafią jego drobne, niestrawione w żołądku kawałki. Na krótką metę to żaden problem, ale jeśli stale będziesz faszerować jelita nie strawionym białkiem, może to z czasem prowadzić do ich podrażnienia. Co wtedy? Drobne kawałeczki mięsa zaczną się rozkładać i w rezultacie, aby się przed nimi obronić, Twoje jelito pokryje owe zjełczałe drobiny mięsa śluzem. Niestety, ten izolujący śluz jest bardzo lepki i spowalnia cały proces trawienny, pozostawiając resztki w jelicie cienkim dłużej niż to konieczne, zamiast szybko usunąć je do jelita grubego, a następnie wydalić z organizmu. Im dłużej trwa taki stan, tym bardziej suchy i twardy staje się śluz, aż w końcu przywiera do ścianek jelit. A im dłużej tam pozostaje, tym gorzej. Zwały toksyn powstające w wyniku takiego zalegania nie tylko blokują światło jelit, lecz także utrudniają wchłanianie substancji odżywczych.

W toksycznym środowisku wyśmienicie czują się pasożyty. Można się nimi zarazić od zwierząt, jedząc surową rybę lub mięso, w czasie podróży, z niedomytych warzyw i owoców oraz z drobinkami wdychanego kurzu z powietrza itd. Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy z ich obecności w swoim organizmie.

Coraz więcej młodych ludzi miewa zatrute jelita. A to głównie za sprawą błędów dietetycznych, nieprawidłowego łączenia składników, spożywania za dużej ilości przetworzonej żywności.

Problemy Trawienne

Problemy Trawienne